7. Türkiye Şampiyonası

Yer : İstanbul

Tarih : 25.10.2009

Hakem : Marc Renaud

İyisiyle, kötüsüyle 7. Türkiye Şampiyonası'nı da geride bıraktık. Toplam 86 köpeğin katıldığı yarışma, katılım sayısı olarak değilse de kalite olarak tatmin ediciydi.

Kadıköy / Kalamış sahilinde yapılan yarışmayı geçen sene de olduğu gibi Fransız hakem Rene yönetti. Bu sene de geçen seneki gibi mükemmel bir yönetim gösteren Rene’yi tebrik ediyorum. Yarışma içindeki en hoş olmayan olay ise hakeme yapılan usulsüz itiraz ve iki köpeğin yarışmadan çekilmesi oldu. Artık bu tarz hakeme yönelik hoş olmayan hareketleri bırakmamız gerekiyor. Çağırdığımız hakemler gayet tecrübeli ve işi bilen insanlar. Türkiye dışında birçok ülkede çeşitli yarışmalar yönetmişler. Yönetmelikleri ve yarışma kurallarını bizlerden çok daha iyi biliyorlar. Kaldı ki onlar da insan ve hata yapabilirler. Buna verilecek en güzel örnek son Ankara Yarışması’nda gerçekleşti. Hakem çok ciddi bir kural hatası yaparak yarışmanın en önemli gruplarından birinin sonucunu etkiledi. Kendisine yanlış yaptığını uygun bir şekilde söyledim. Kabul etmeyince de sineye çekmekten başka yapacak bir şey yok. Wisky’e Dünya Şampiyonası’nda yapılan olayda bütün stad ayağa kalktı ama hakemin kararı değişmedi. Sonuç olarak ne kadar da hakemin hata yaptığını düşünsek de yarışmanın ortamını bozacak ve üreticiliğe yakışmayacak itirazlardan kaçınmamız gerektiğini savunuyorum.

Yarışmaya gelecek olursak; Petworld adına çok başarılı bir yarışma oldu. Sanırım bugüne kadar yapılan yarışmalar içerisindeki en fazla köpek katılımını gerçekleştirdik. Hakem de uzun uzun koşturmayı sevdiği için oldukça yorucu bir yarışma geçirdik. Buna rağmen yarışmanın hiçbir bölümünde disiplinden uzaklaşmayan, gerek profesyonellik gerekse hırs olarak ön plana çıkan Petworld ekibinin bütün üyelerine tek tek teşekkür ederim.

Can Paksoy

Yarışmaya Giren Köpeklerimizle İlgili Yorumlarım

3-6 Ay Dişiler - Daniela von Petworld (1.):

Yarışmanın en kalabalık grubuydu. 12 güzel köpeğin yarıştığı sınıfta Ursul-Lora eşleşmesinden olan Daniela çok iyi bir performans göstererek birinci oldu. Bu birinciliğin benim için en büyük anlamı Daniela’nın benim 2. nesil üretimim olması. Şöyle açıklamak istiyorum: Daniela’nın annesi Lora von Petworld, Dara-Quill eşleşmesinden olan birinci nesil üretimim. Lora’nın da Ursul’la çiftleşmesi sonucu 2. nesil Petworld üretimi Daniela grubu oldu. Böylece ikinci nesil yavrularımızla ilk birinciliğimizi aldık.

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. 2. ve 3. olan köpeklerin gerçek yaşlarının 6 aydan fazla olduğunu düşünüyorum.

3-6 Ay Erkekler - Enzo von Petworld (2.):

8 köpeğin katıldığı bu sınıfta kalite vasattı. Birinci olan köpek Aron gayet güzel bir köpekti ama kardeşi için söylediğim gibi 6 aylıktan büyük olduğunu düşünüyorum. Ninga-Flap yavrusu olan Enzo von Petworld oldukça göz dolduran ve gelecek gördüğüm köpeklerden. Annesinin Türkiye ve Balkan Şampiyonu, babasının da 2008 Türkiye 2.si, 2009 Türkiye 3.sü olduğunu düşünürsek bu beklentimde haklıyım sanırım.

Alman Kurdu Enzo von Petworld Alman Kurdu Enzo von Petworld Alman Kurdu Enzo von Petworld

 

6-9 Ay Dişiler - Kiwi von Rednex (1.):

8 köpeğin katıldığı bu sınıfta kalite ortanın üzerindeydi. Güzel bir Wisky kızı olan Kiwi, bu grubun açık ara birincisi oldu. Hakemin büyük bir övgüsünü alan Kiwi, Wisky’nin Macaristan çiftleşmesinden seçtiğim baba hakkı ve çok gelecek vaad eden bir dişi.

Alman Kurdu Kiwi von Rednex Alman Kurdu Kiwi von Rednex

 

6-9 Ay Arası Erkekler - Undo von Petworld (2.) & Ursus von Petworld (3.):

9 köpeğin yarıştığı bu grup normal kalitedeydi. Yine Wisky yavrusu olan Undo hakem tarafından birinci sıraya çağırıldı ve son birkaç tura kadar birinci sırada götürdüğü yarışmayı yorulduğu için 2. sırada bitirdi. Bu konuda Undo’ya kızamıyorum, çünkü 1500 km’lik bir yoldan geldikten 5 saat sonra ringe çıkan köpek için bu çok normal. Bu sınıfı birinci bitiren Jinfilini'de çok güzel ve geleceği olan bir köpek. Wisky yavruları Undo ve Ursus bu grubu 2. ve 3. olarak bitirdiler.

Undo von Petworld

Alman Kurdu Undo von Petworld Alman Kurdu Undo von Petworld

Ursus von Petworld

Alman Kurdu Ursus von Petworld Alman Kurdu Ursus von Petworld

 

9-12 Ay Dişiler - Dena von Weber Haus (1.) & Karin von Petworld (3.):

9 köpeğin katıldığı grup oldukça kaliteli köpeklerden oluşuyordu. Özellikle ilk dört köpeği çok beğendim. Bu grubu birinci bitiren Dena, Wisky’nin Macar çiftleştirmelerinden olan bir köpek. Bence bu yarışmanın en güzel köpeğiydi. Hakem Dena’yı direk birinci sıraya çağırdı ve bir daha bakmaya bile gerek duymadı. Açıklamalarında da çok övdüğü bu köpek dünya şampiyonalarına katılacak kalitede. Bu grupta 3. olan Karin'de güzel bir yarışma çıkardı. Böyle bir grupta ilk üç arasında 2 köpeğimizin yer alması beni gururlandırdı.

Dena von Weber Haus

Alman Kurdu Dena vom Weberhaus Alman Kurdu Dena vom Weberhaus Alman Kurdu Dena vom Weberhaus

Karin von Petworld

Alman Kurdu Karin von Petworld Alman Kurdu Karin von Petworld Alman Kurdu Karin von Petworld

 

9-12 Ay Erkekler :

8 köpeğin katıldığı bu sınıfta kalite orta derecedeydi. Birinci olan Frey adlı köpeği oldukça beğendim. Gelecek vadeden bir GSD.

12-18 Ay Dişiler - Zara von Petworld (2.):

6 köpeğin katıldığı bu grupta ilk iki sırayı paylaşan köpekler oldukça üst kalitedeydiler. Her ikisi de birinci olacak seviyede çalıştılar. Hakem Tamara’yı birinci, Zara’yı ikinci sırada koyarak yarışmaya bitirdi. Bu grupta başka kayda değer bir köpek yoktu.

Alman Kurdu Zara von Petworld Alman Kurdu Zara von Petworld

 

12-18 Ay Erkekler:

6 köpeğin yarıştığı bu grup sanırım yarışmanın en kaliteli grubuydu. İlk üç dereceyi alan köpek mükemmele yakın derecede güzeldiler. Birinciliği hak eden köpek kesinlikle Maffrey idi. Ama ikinci ve üçüncü olan köpekler birbirine çok yakın kalitedeydiler. Ben Maffrey’in kardeşi Manitu’yu biraz daha fazla beğendim. Ankara’da Tuni’yi geçmişti. Bence ikinciliğe daha çok yakışacaktı.

18-24 Ay Dişiler - Ninga von Petworld (1.) & Uslu von Petworld (2.):

5 köpeğin yarıştığı bu grup Petworld üretimi olan Ninga ve Uslu’nun kıyasıya mücadelesi içinde geçti. Bütün yarışmanın, hakemi en çok zorlayan kısmı oldu. Uslu gerçekten son aylarda büyük gelişme kaydetti. Bir çok yurtdışı yarışmada bile Ninga bu kadar zorlanmamıştı. Hakem doğru karar vermek için bütün grubu uzun süre koşturarak Ninga veya Uslu’nun bir hata yapmasını ve sonucu belirlemeyi düşündü. Uzun bir koşu sonrası ne onlar hata yaptı ne de hakem birinin bir eksiğini yakaladı. Bu sınıfın açıklamasında ise hakem “Mümkün olsa her ikisini de birinci yapardım. İkisi de mükemmele yakın bir performans gösterdiler.” dedi. Ekip olarak en çok gururlandığımız anlardan biri oldu bu açıklama. Diğer köpekler bu köpeklerle başa çıkabilecek seviyede değildi.

Ninga von Petworld

Alman Kurdu Ninga von Petworld Alman Kurdu Ninga von Petworld Alman Kurdu Ninga von Petworld

Uslu von Petworld

Alman Kurdu Uslu von Petworld Alman Kurdu Uslu von Petworld

 

18-24 Ay Erkekler - Whisky von Petworld (1.):

4 köpeğin katıldığı bu grupta hakem birinci olan Wisky’i diğer bütün köpeklerden ayrı tutarak yorumladı. Geleceğini çok parlak gördüğünü ifade etti. Diğer köpekler içerisinde ona yakın bir köpek yoktu.

Alman Kurdu Whisky von Petworld Alman Kurdu Whisky von Petworld Alman Kurdu Whisky von Petworld

 

24 Ay Üzeri Dişiler - Triny von Rednex (1.):

Bu grupta yarışan 5 köpek oldu. Mükemmel bir dişi yoktu. Hakem de zaten VA derecesi vermedi. Birinci olan Triny aynı zamanda Kiwi’nin de annesi olduğu için ben onunla güzel üretimler yapılabileceğini düşünüyorum. Hakemin sıralaması doğruydu.

Alman Kurdu Triny von Rednex Alman Kurdu Triny von Rednex  Alman Kurdu Triny von Rednex

 

24 Ay Üzeri Erkekler - Wisky von der Alten Backerei (2.) & Vax von der Alten Backerei (3.):

Yarışmanın en önemli grubu olan 24 Ay Üzeri İş Sınıfı’nda karakter testini geçebilen ancak 5 köpek yarıştı. Sieger dereceleri olan 2 köpek Nesch ve Wisky birinci ve ikinciliği alırken, Vax (Flap) ise 3.lüğü aldı. Sıralama doğruydu. Türkiye’nin en iyi 3 erkek köpeğinin 2 tanesine sahip olmak bizim için mutluluk verici oldu.

Vax von der Alten Backerei

Alman Kurdu Wax von der Alten Backerei Alman Kurdu Wax von der Alten Backerei

 

Derecelerimiz:

Daniela von Petworld : 3-6 Ay Dişiler Grubu 1.si

Enzo von Petworld : 3-6 Ay Erkekler Grubu 2.si

Kiwi von Rednex : 6-9 Ay Dişiler Grubu 1.si

Undo von Petworld : 6-9 Ay Erkekler Grubu 2.si

Ursus von Petworld : 6-9 Ay Erkekler Grubu 3.sü

Dena vom Weberhaus : 9-12 Ay Dişiler Grubu 1.si

Karin von Petworld : 9-12 Ay Dişiler Grubu 3.sü

Zara von Petworld : 12-18 Ay Dişiler Grubu (SG2) 2.si

Ninga von Petworld : 18-24 Ay Dişiler Grubu (SG1) 1.si

Uslu von Petworld : 18-24 Ay Dişiler Grubu (SG2) 2.si

Whisky von Petworld : 18-24 Ay Erkekler Grubu 1.si

Triny von Rednex : 24 Ay Üstü Dişiler Grubu (V1) 1.si

Wisky von der Alten Backerei : 24 Ay Üstü Erkekler Grubu (VA2) 2.si

 Vax von der Alten Backerei : 24 Ay Üstü Erkekler Grubu (V1) 3.sü