2010 Türkiye Şampiyonası Sonuç ve Değerlendirmeleri

Dünyanın en iyileri arasında yer alan Petworld köpekleri Türkiye'deki liderliğini sürdürüyor.

Dünyaca ünlü köpeğimiz Sky vom Eichenplatz ve Kiwi von Rednex ile 18-24 ay erkekler ve dişiler grubunda kazandığımız birincilikler ile başarı halkamıza bir yenisini daha eklemiş olduk.

 

Sevgili Alman Çoban Köpeği severler, bir Türkiye Şampiyonası'nı daha geride bıraktık, hava şartlarının katılımcı ve seyircileri oldukça zor durumda bıraktığı bir yarışma oldu. Maalesef uzaktan gelen bazı katılımcılarımızda hava şartları yüzünden yoldan dönmek durumunda kaldılar, buna rağmen katılım oldukça yüksekti. Yarışma öncesinde Sn. Erdinç Sarımusaoğlu’nun verdiği seminer vardı. Yarışmanın hakemliğini WUSV Asbaşkanı Dr. Wolfgang Tauber yaptı. Dr. Tauber aynı zamanda yarışma öncesinde yapılan iş sınavının hakemliğini de yaptı. Başka bir ilk ise benim de içerisinde bulunduğum hakem adaylarının sınava girerek staj dönemlerine başlaması oldu, dört hakem adayı da sınavda başarılı olarak 2 yıl sürecek olan staj dönemine başladı. Bu sürenin sonunda başarılı olan adaylar hakem olarak yarışmalarımızda görev alacaklardır. Gelelim artık gelenek olmuş olan yarışma sonucu değerlendirmelerine, bu değerlendirmelerimin her geçen gün daha fazla ilgi görmesi beni sevindiriyor, beni arayıpta ‘hala yorumlarını yazmadın bekliyoruz’ mesajını veren arkadaşlarıma gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum, tabii ki bu yorumlardan rahatsızlık duyanlarda var. Her şeyden önce şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum ki benim amacım hakemi eleştirmek değil, onun yanlış karar verdiğini ima etmek hiç değil. ACK hakemliği tamamen yoruma dayalıdır, her hakemin kendisine göre bir önem sırası ve tarzı vardır, bir hakemin birinci yaptığı köpek diğer hakemin yarışmasında sonlarda yer alabiliyor. Ben burada tamamen kendi yorumlarımı ve fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum, katılıp katılmamak sizlere kalmış.

Can Paksoy

Petworld Kennel Club'a Ait Dereceler

  İsim Sınıfı Derece
1 Kiwi von Rednex 18-24 Ay Dişiler Şampiyonu
2 Sky vom Eichenplatz 18-24 Ay Erkekler Şampiyonu

 

3-6 Ay Dişiler:

8 köpeğin katıldığı bu grupta Kasia diğerlerine göre biraz daha öne çıkıyordu. İkinci olacak poz sıralamasında Alen von Beliz’i düşünmüştüm ama ringteki yürüyüşü ve biraz basık bir görüntü de olması beni bundan vazgeçirdi. Kasia, Jris, Anita üçlüsü benim de bu gruptaki favorilerim.

3-6 Ay Erkekler:

Bu grupta sadece 2 köpek yarıştı. Esko yavrusu olan Alaska von Maestro gerek fizik gerekse ringteki sergileniş olarak rahat bir 1. aldı.

6-9 Ay Dişiler:

8 köpeğin katıldığı bu grupta çekişmeli bir yarışma oldu. Gilda ve Diva oldukça üst özellikli köpekler, hakem Broke adlı köpeği beğenmesine rağmen yaşına göre iri bularak geriye attı, bence iri olduğu için 1 veya 2 yapmasa da 3. olması daha makuldü.

6-9 Ay Erkekler:

7 köpeğin katıldığı bu grupta Diablo ve Harold’u çok beğendim, bu iki köpek dışında gözüme batan sıra dışı bir köpek olmadı.

9-12 Ay Dişiler:

7 köpeğin katıldığı bu kategoride kalite oldukça yüksekti. İlk 3 köpeği çok beğendim. Lena tipik Wegas tarzının temsilcisi olmuş. Hakem onu 1’e çağırdı ve tutucusunun da yüksek performansıyla yarışı 1' de bitirdi. Afra ve Aline arasında yarışma boyu büyük bir çekişme yaşandı, işin ilginç yanı iki köpeğinde sahiplerinin farklı olmasına rağmen yarışmaya aynı kişi tarafından hazırlandılar.

9-12 Ay Erkekler:

Sadece 3 köpeğin yarıştığı bu kategoride Clark diğerlerinden gerek fizik gerekse ring olarak çok üstündü. Geleceği açık bir GSD olduğunu düşünüyorum, yarışma genelinde aklıma yer eden bir köpek.

12-18 Ay Dişiler:

2 köpeğin katıldığı bu grupta Galaksi fizik ve ring olarak daha iyi bir görüntü sergiledi. Hakemin boy ölçmesi sırasında çekingen bir duruş sergilemesi ve uzun süre boyunun ölçülmesine izin vermemesi yüzünden hakem onu 1. yapmadı.

12-18 Ay Erkekler:

İlk 2 sırayı paylaşan Fanto ve Elton’u çok beğendim, bunların dışında gözüme çarpan bir köpek olmadı.

18-24 Ay Dişiler:

Kiwi makine düzenindeki yürüyüşü ve düzgün fiziğiyle ringin en iyisiydi, ben Kiwi’den sonra en çok Amore‘u beğendim. Aras’ta sanki hakemin kaçırdığı bir silaha karşı hassasiyet var gibi geldi bana.

18-24 Ay Erkekler:

Sadece 2 köpeğin katıldığı bu grup genelde herkesin merak ettiği Sky’ın Türkiye’de ilk defa ringe çıkması anlamında önemliydi, gerek isteklilik gerek anatomi gerekse ringte kendini sergileyişi olarak Sky ne kadar kaliteli ve profesyonel bir köpek olduğunu bize gösterdi. Bu gruptaki diğer köpek Aron’da oldukça iyi bir köpekti ve Sky’ın arkasında ezilmeden hatta yer yer ringte ona beni küçümseme dercesine yarıştı. Yinede Sky yarışmanın en güzel iki köpeğinden bir tanesiydi.

Alman Kurdu Türkiye Şampiyonası 2010 Sky vom Alman Kurdu Türkiye Şampiyonası 2010 Sky vom Alman Kurdu Türkiye Şampiyonası 2010 2010 Türkiye Şampiyonası Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği 2010 Türkiye Şampiyonası Sky vom Alman Kurdu Sky vom Türkiye Şampiyonası 2010

 

24 Ay Üzeri Dişiler Açık Sınıf:

Bu ringte yer alan 8 köpekten Beny, Hilka ve Uslu gayet güzellerdi. Uslu tüy olmasının da etkisiyle 3. oldu. Bu köpeklerin 3’ü de gayet iyiydi.

24 Ay Üzeri Erkekler Açık Sınıf:

Bu grupta 6 köpek yer aldı. Son 3 yarışmadır bu grupta 1. gelen Whisky bu sefer biraz gergin bir günündeydi. Sanıyorum hakeminde tam anlamıyla tarzı olmaması sebebiyle 3. oldu, bence grubun Pango ile birlikte en güzel köpeğiydi.

24 Ay Üstü Dişiler Kral Sınıfı:

Sadece 5 köpeğin katıldığı kral sınıfı dişiler günün en önemli sınıflarından biriydi. Kurina bu grupta tartışmasız en güzel dişiydi. Birinci sıraya çağrıldığı grubu pek zorlanmadan 1. olarak bitirdi.

24 Ay Üstü Erkekler Kral Sınıfı:

Günün ve yılın en önemli grubu maalesef karanlığa kaldı, bu yüzden hiçbirimiz doğru dürüst köpekleri analiz edemedik. 11 köpek katıldı bu gruba. Herkes yeni gelen köpek Baru ile bu sene ençok 1.lik alan Esko arasındaki olası çekişmeyi bekliyordu. Buna Almanya’dan gelen 2 köpek ve 2009 yılı Avustuya VH1 olan köpek eklenince heyecan ve merak doruğa çıktı. Hakem ilk pozların ardından Esko’yu 1’e, Baru’yu 2’ye çağırdı. Yarışmanın ilerleyen bölümlerinde tutucusunun da yaptığı hataların etkisiyle Esko 2. sıraya geçti ve Baru 1.liğe yükseldi. Tasmasız koşuyu da yaptırmadan yarışmayı sonlandırdı hakem, ben Baru’yu köpek olarak çok beğendim ve Türkiye’ye böyle kaliteli köpekler gelmesini de kesinlikle tasvip ediyorum. Öte yandan bu senenin tartışmasız en başarılı köpeği olan Esko’ya da bu sene Sieger olmak çok yakışacaktı. Açıkçası benim gönlüm Esko’dan yanaydı ama hakemin takdiri böyle oldu, bu arada ben hakemin sıralamasında katılmadığım bazı noktaları da belirtmeden geçemeyeceğim. Yarışmayı 3. tamamlayan Raiko’nun daha arkalarda olması gerektiğini düşünüyorum. Avusturya'da geçen sene VA1 olan Carlo’nun da daha ön sıralarda bulunması gerektiğine inanıyorum, bu köpeğin ısırması da gayet iyiydi, ben SG derecesi alan 3 köpeğinde V alması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca tasmasız koşu yapılmadan VA derecesi verilmesi de bana çok anlamlı gelmedi.

Yarışmanın Yıldızı: Ben 2 köpek arasında seçim yapamadım onun için bu yarışmada 2 tane yıldız seçtim.

Sky vom Eichenplatz ve Baru von Furstenburg

Gönüllerin Şampiyonu : Esko von Brunenstrabe