2010 Almanya Dünya Şampiyonası Sonuç ve Değerlendirmeleri

Dünyanın en iyileri arasında yeralan Petworld köpekleri Türkiye'deki liderliğini her zaman olduğu gibi bir kez daha kanıtladı.

Almanya Nürnberg'te 3, 4, 5 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Dünya Şampiyonası'nda Petworld köpekleri isimlerini tekrar dünyanın en iyi köpekleri arasına yazdırdı. Petworld'ü temsil eden Nikita V48, Undo von Petworld SG69 ve Sky vom Eichenplatz SG15 derecelerini aldı.

Nikita Almanya 2010 Dünya Undo von Petworld 2010 Almanya Almanya 2010 Dünya Sky vom

Can Paksoy Yorumu

Almanya’nın Nürnberg şehrinde yapılan bir dünya şampiyonasını daha geride bıraktık, bu seneki şampiyonaya katılım oldukça yüksekti, dünyanın neredeyse her yerinden gelen ve ülkelerinin en iyileri olan yaklaşık 2000 Alman Çoban Köpeği 3 gün boyunca dünyanın en iyisi olmak için mücadele etti, bu sene Türkiye'den de katılım geçen senelere göre oldukça yüksekti. 2004 yılında sadece Raul ile mücadele ettiğimiz yarışmada bu sene kayıtlı 10 köpek ile yarıştık,aldığımız dereceleride geçen yıllar ile kıyaslarsak bu yıl en başarılı yılımız oldu. Yarışmada gözüme çarpan değişimlerden bir tanesi karakter testinde geçen senelerde köpekleri ısırtmamayı başarı gösteren helperlar bu sene çok daha yumuşak bir tutum içindeydiler, geçen seneki yaklaşım oldukça büyük eleştiri almıştı. 13 tane VA seçildi fakat çoğunun kalitesi VA olmaya yeterli değildi. Sanırım gelecek sene Sieger hakemi olması olası gözükmeyen Reinhar Mayer giderken mümkün olduğunca çok kişiyi mutlu etmek istedi, ben şahsen VA kalitesi olarak geçmiş seneleri mumla aradım. Bu senenin diğer bir ilginç olayı ise 12-18 ay dişilerde yaşandı, bu sınıfın hakemi Sherer yarışmaya bir hafta kala şanssız bir kaza geçirince son saniye değişikliği ile Schweikert bu sınıfın hakemliğini yaptı, işin bir diğer ilginç yanıda bu sınıfın yarışmanın en kalabalık sınıfı olmasaydı. Shweikert çok iyi bir hakem olmasına karşın hazırlıksız ve grup çok kalabalık olduğu için bu grubun pozları cumartesi gece 12 civarına kadar yakılan ışıklar altında devam etti. Aşağıda ülkemize ait dereceleri bulacaksınız.

Sıra İsim Sınıfı Derece Sahibi
1 Sky vom Eichenplatz 12-18 ay erkekler SG15 Can Paksoy
2 Nikita vom Land Mecklenburg 24 ay üzeri dişiler V48 Can Paksoy
3 Undo von Petworld 18-24 ay erkekler SG69 Can Paksoy
4 Maffey von der Urbecke 24 ay üzeri erkekler V72 Erdinç Ertürk
5 Saheb Sultan Sadaghiani 12-18 ay dişiler SG74 Cem Berik
6 Azra von United Hof 12-18 ay dişiler SG133 Cem Çetin
7 Amore vom Alpago 18-24 ay dişiler SG139 Ahmet Karataş
8 Julie von Alfa 12-18 ay dişiler SG170 Murat Temel

 

Nikita vom Land Mecklenburg

Bu seneki yarışmaya katılmasına son saniyede karar verdiğimiz Nikita dünya şampiyonalarında elde ettiğimiz en iyi dereceyi elde etti.Hepimizin bildiği gibi en önemli gruplar iş sınıfı erkekler ve iş sınıfı dişilerdir.Diğer bütün gruplar iş sınıfının bir ön hazırlığı niteliğindedir.Bu sınıfa katılmasına yarışmaya sadece 2 ay kala karar verdiğimiz Nikita’nın ömür boyu köringinin de almasından sonra o kadar az bir zamanımız kalmıştı ki Almanya’ya sadece bir kez sieger öncesi yarışmaya götürebildik.Ring çalışmaları için de zamanımız oldukça yetersizdi.Bütün bu olumsuzluklara rağmen Nikita gibi profesyonel ve güzel bir köpeğiniz olduğu zaman başarılı olabiliyorsunuz.İlk pozlardan sonra 2. ringte birinci sıraya çağırılan Nikita buringi ilk beş sıra içinde bitirerek 1.ringe geçmeyi başardı, yani dünyanın en iyi dişilerinin çıktığı 1. ringte bu senenin dünya şampiyonuyla aynı ringte yarıştı.Bu seneki yarışmada ömrüm boyunca unutmayacağım iki sahne vardı, birincisi Nikita’nın 2.ringin birinci sırasındayken onca tanınmış üreticiyi arkasına alarak en önde gitmesi, ikincisi de yine Nikita’nın onbinlerce seyirci önünde dünya şampiyonu’nun seçileceği grupta yarışması, bu tarz güzel sahneleri inşallah önümüzdeki yıllarda daha da fazla yaşamayı umuyorum.

2010 Almanya Nikita 2010 Nikita Almanya Dünya

İş sınıfı dişilerde V48 derecesini alan köpeğimiz Nikita vom Land Mecklenburg bütün rakiplerinin önünde yarışmaya devam ederken

 

2010 Almanya Nikita 2010 Almanya Nikita

Köpeğimiz Nikita vom Land Mecklenburg bütün rakiplerini geride bırakmış en önde yürürken

 

Nikita 2010 Almanya Dünya Nikita 2010 Dünya Almanya Şampiyonası

Nikita vom Land Mecklenburg yarışmanın hakemi Eric Basel'e şov pozunu gösterirken(solda) Nikita hızlı koşuya hazırlanırken (sağda)

 

Alman Kurdu 2010 Almanya Dünya Şampiyonası 2010 Almanya Alman Kurdu Nikita 2010 Almanya Dünya Nikita Alman Kurdu

Köpeğimiz Nikita vom Land Mecklenburg şov pozlarını gösterirken

 

Undo von Petworld

Bu yarışmada asıl iftihar ettiğim köpeğimiz tabiî ki Undo, benim için burada aldığımız SG69 derecesi Sky’ın aldığı SG15 derecesinden çok daha önemli çünkü Undo bir Petworld üretimi, bugüne kadar yarışmalara Alman ve Macar secereli köpeklerle çıkmıştık bu köpekleri yavru olarak alıp kendimiz yetiştirsek bile kendi çiftlik adımızı taşımadığı için içimizde hep bir burukluk vardı.Undo sayesinde dünya’ya bizimde artık en üst kalite köpekler ürettiğimizi göstedik.Bundan sonra inşallah her yıl en az birkaç köpekle dünya şampiyonasına katılarak ismimizden söz ettireceğiz.Bu yarışmaya girene dek Almanya,Avusturya ve Macaristan da birçok yarışmaya katılan Undo genellikle ilk 3 sırada bitirmişti. Sieger’e hazırlarken en çok emek sarfettiğimiz köpeğimizdi,bu emekleri boşa çıkartmadı ve yarışmayı 69.sırada tamamladı.Ayrıca bu grubun hakemi de 6 sieger hakemi içerisinde en başarılı hakem olarak göze çarptı.

2010 Almanya Dünya Şampiyonası Undo von Petworld Undo 2010 Almanya Dünya

18-24 ay erkeklerde SG69 derecesini alan köpeğimiz Undo von Petworld önünde son kalan rakibini geçmeye çalışırken :)

 

2010 Almanya Dünya Undo von 2010 Almanya Dünya Undo von Petworld 2010 Almanya Dünya Şampiyonası Undo von Petworld

Köpeğimiz Undo von Petworld poz vermek için sırasını beklerken

 

2010 Almanya Dünya Undo von Petworld Alman Kurdu Undo von Petworld Almanya 2010

Köpeğimiz Undo von Petworld hakeme pozunu vermek için sırasını beklerken (solda) Hakem Undo'nun ön ve arka ayak açılarını kontrol ederken (sağda)

 

Undo von Petworld 2010 Almanya  2010 Almanya Dünya Undo von Petworld

Köpeğimiz Undo von Petworld hakeme şov duruşunu gösterirken

 

Sky vom Eichenplatz

Uzun süredir üretimde kullanmak için bende olmayan kanlardan bir erkek almak istiyordum çünkü üretim erkeklerinden Quill ve Raul yaşlandı, Ursul satıldı, Pedro, Wisky ve Flap ise benzer kanlardan geliyor,dolayısıyla şiddetle yeni bir kana ihtiyacım vardı.Sky’ı bir yarışmada görüp çok beğendim.Son yıllarda Almanların şiddetle üzerinde durduğu orta boy bir köpek, kafeste gördüğünüzde çok bir şeye benzetemeyip ringte gördüğünüzde ise aşık olunacak bir Alman Kurdu, kan olarakta Wegas yavrusu Bojan Pendlerden gelen tam aradığım bir köpekti.Sieger de iyi bir derece yapacağını düşündüğüm Sky’ı hızlı bir kararla sieger öncesi aldım bu bir riskti tabiki ama yaptığı SG15 derecesinden sonra ne denli doğru bir karar aldığım anlaşılır oldu.Yarışmanın ilk pozlarından sonra 1. ringe çağırılacağına emin olduğum Sky ilk olarak 25 köpek arasına çağrılması için dua ediyordum.Pazar sabahı açıklanan sıralamada 17.sırada olduğunu görünce çok sevindim çünkü koşuda bir kaç köpek geçeceğine emindim tam da düşündüğüm gibi normal koşuda ve hızlı koşuda bir rakibini geçen Sky yarışmayı 15. sırada bitirerek tahminlerimin ötesinde iyi bir derece yaptı.İnşallah üretim kalitesi olarakta Wisky gibi iyi yavrular verir.

2010 Almanya Sky vom 2010 Almanya Sky vom

12-18 ay erkeklerde SG15 derecesini alan köpeğimiz Sky vom Eichenplatz hız koşusunu gerçekleştirirken

 

2010 Almanya Sky Dünya Şampiyonası Sky vom 2010 Almanya

Köpeğimiz Sky vom Eichenplatz'in SG15 derecesi aldığı yarışma sonunda hakem yorumu yapılırken

 

Alman Kurdu Sky 2010 Almanya 2010 Almanya Sky

Köpeğimiz Sky vom Eichenplatz şov duruşunu gösterirken